Jag tänkte dela med mig om hur Sköra Hjärtan grundades.

Man skulle väl kunna sig att allt egentligen började redan 1999. Då möttes vi fyra tjejer som driver Sköra Hjärtan på medialinjen här i Jönköping. Sedan dess har vi haft kontakt till och från under åren. År 2012 förändrades livet för mig; Camilla då jag fick reda på att jag väntade en liten pojk, men att pojken i magen tyvärr var hjärtsjuk. När han föddes med planerat snitt nere i Lund så visade det sig att hans hjärta var spegelvänt och den vänstra kammaren var underutvecklad. Han föddes så att säga med ett halvt hjärta. När han var 7 dagar gammal opererades hans då valnötsstora hjärta av teamet nere i Lund, och sedan följde ytterligare två operationer när han var 4 månader och sedan när han var nästan 3 år gammal.

Det var när lillebror skulle fylla två och vi firade genom att besöka Kolmården och sova över på Vildmarkshotellet som idén till Dansa för små hjärtan föddes. Hotellet hade disco för alla barn, och jag blev alldeles rörd av att se alla små blöjrumpor gunga i takt till musiken. Mina egna barn dansade som galningar. Även mitt hjärtebarn. Väl hemma i Jönköping blev jag besviken över att se att det inte fanns några disco för de allra minsta att gå på. Och vill man ha något får man fixa det själv om det inte finns från början.

Tanken på att hålla i ett litet disco väcktes, och samtidigt föddes idén att det skulle kunna bli ett välgörenhetsdisco där pengarna vi fick in skulle gå till forskning på medfödda hjärtfel. Jag la ut en förfrågan på Facebook ifall någon var intresserad av att komma samt om någon skulle kunna tänka sig hjälpa till. Två underbara tjejer vid namn Ida och Eliza erbjöd sig att hjälpa till, och jag lyckades få låna lokalen på Spira gratis genom Spiras restaurang. Vi fick in sponsorer som gav oss leksaker och upplevelser att lotta ut. Konditorier skänkte fikabröd att sälja, och nära och kära hjälpte oss att baka. Detta året fick vi in 17 000 kronor.

Andra året kom livet i vägen och tjejerna fick förhinder och kunde inte hjälpa mig på samma sätt. Mina vänner från gymnasiet började hjälpa mig lite smått, och under resans gång stod det klart att vi fyra kompletterade varandra extremt bra. Våra olika arbeten och erfarenheter gjorde att vi lyckades få ihop ett riktigt bra disco. Detta år hade restaurangen tagits över av Fc Gruppen, och de hade väldigt cool attityd när jag frågade om vi kunde få ha discot där igen.Det var lite ”kör bara” – attityd över det hela. De höll restaurangen öppen för vår skull, och bistod även med gratis fika till alla barn. Smot hjälpte oss som vanligt med sin vänliga tekniker.

Detta året hade vi ännu häftigare vinster, och vissa företag gav oss så enormt fina vinster att lotta ut att vi ibland inte trodde på det själva. Martina la grunden till vår hemsida och vi sålde nu elektroniska biljetter där alla 300 biljetter sålde slut. Cos Players ställde upp gratis och klädde ut sig till olika sagofigurer och dansade och minglade bland barnen. Vi hade ansiktsmålning och olika företag hade skänkt både godis, ballonger och tutor som vi delade ut till alla barn. Vi fick in hela 30 000 kronor vilket kändes oerhört häftigt att kunna skänka till forskningen.

Nu år 2017 så blev jag, Linda, Martina och Lina officiellt en förening, och vi fortsätter att samla in pengar till forskningen.

Som mamma till en liten pojk som upprepade gånger slagits för sitt liv så känns det mäkta skönt att det nu är min tur att få kliva fram och göra det jag kan för att underlätta för hans framtid. Och även för alla hans hjärtekompisars framtid! Må ni alla leva långa och friska liv!

Otis, det här är för dig!

Camilla, mamma till superhjälten Otis

Otis 2 år vid sin tredje operation